Vanliga frågor

Här hittar du svar på vanliga frågor

Under frostperioden

Skickar ni lera under vinterhalvåret?

Leran/gjutleran: Lerans egenskaper skadas inte av frosten, men vattnet i leran fryser/utvidgas och separeras från leran, vilket kan leda till att förpackningen får hål/går sönder och leran kan torkar ut eller rinna ut. När leran har utsatts för frost skiljs vattnet från leran och måste knådas ordentligt för att blanda vattnet och leran igen. Leran får då sin ursprungliga plasticitet tillbaka. Gjutleran kan ta stor skada som gör den oanvändbart vid frost. Därför skickar vi under frostperioden bara på egen risk.

Finns det fler produkter som skadas av frost?

Wax resist/vaxemulsion: Produktens egenskaper förstörs av frost och den blir oanvändbar. Vi skickar produkten på bara på egen risk under frostperioden.

Wax Off: Produktens egenskaper förstörs av frost och den blir oanvändbar. Vi skickar produkten på bara på egen risk under frostperioden.

Latex, Amaco: Produktens egenskaper förstörs av frost och den blir oanvändbar. Vi skickar produkten på bara på egen risk under frostperioden.

Bisque Fix, Amaco: Produktens egenskaper förstörs av frost och den blir oanvändbar. Vi skickar produkten på bara på egen risk under frostperioden.

Lee's Liquid Soup: Produktens egenskaper förstörs av frost och den blir oanvändbar. Vi skickar produkten på bara på egen risk under frostperioden.

Lera och glasyrer

När är Goerg&Schneiders leror tät sintrade?

Georg&Schneider visar sina leror i färgnyans beroende på temperatur (1000°C-1240-80°C).
Man kan se när leran är tätsintrad på specifikationen som hittas under DOKUMENT på produktsidan av varje lera.
En lera är tät sintrad när vattenupptaget är mindre än 2%.
Se i kolumnen i tabellen: Wasseraufbnahme/Waterabsorption.

Vad betyder inte matsäker?

Det betyder att det glaserade och brända godset inte fungerar ihop med mat eller bestick. Glasyrer som inte är matsäkra visar detta symbol på etiketten och/eller på produktens beskrivning på vår hemsida.

Med en glasyr som inte är matsäker kan hända följande:

Den blir missfärgad i kontakt med sur mat.

Den får fula märken av bestick som inte går bort när man diskar godset.

Den krackelerar vid kontakt med hett/kokande vatten.

Den har en skrovlig/krackelerad yta i vilken mat kan fastna, vilket leder till att godset blir ohygieniskt.


Hur är matsäkerheten om man blandar två olika glasyrer på samma gods?

Om man blandar två olika glasyrer med varandra måste man testa matsäkerheten. Det kan göras på följande sätt: man gör en testbränning av önskad kombination och efter det lägger man en citronskiva på den glaserade ytan över natten, utsätter den för termisk chock (man häller på hett vatten) och ger sig på med bestick. Om ytan inte är förändrad efter det, är den matsäker.

Varför blir glasyren inte som på bilden?

Generellt rekommenderar vi att göra provbränningar med våra glasyrer innan applikation på produktionen. Olika utslag av glasyren kan beror på brännkurvan/temperaturen, leran, hur gammal ugnen är, hur många lager och hur tjockt glasyren applicerades. På proverna man ser på vår hemsida applicerades glasyren med en mjuk gethårspensel i 2-4 lager och brändes på vit lera vid 1020°C (för lergods) och 1220°C (för stengods). Lagren av applikation är bara en hänvisning, då det är individuellt hur man hanterar applikationen med penseln och vilken pensel används. Bäst är att testa själv genom att man kavlar ut en remsa med lera och applicerar glasyren med önskad pensel i upp till 5 lager. Alla våra glasyrer kan brännas vid högre temperaturer och många presterar bra med samma resultat som om de brändes vid 1020°C/1220°C, men vissa kan ändra färg, bli rinniga och/eller krackelera.

Varför har en glasyr som köptes in tidigare utan varningsmärke på en gång fått varningsmärken?

Oftast har glasyrerna inte blivit giftigare eller ändrats, men EU bestämmelserna för märkning av kemikaliska produkter har ändrat sig som på en gång kräver märkning av innehållet. Våra glasyrer är inte giftiga eller farliga efter bränningen. Under arbetet med glasyrer/leror gäller som vanligt att man undviker dammbildning (eller skyddar sig mot det), att man inte äter, dricker eller röker under arbetet och inte släpper glasyrrester ut i naturen/avloppet. Rengör arbetsplatsen och godset men en fuktig trasa istället för att använda sandpapper.

Hittar du inte svar på din fråga?

Kontakta oss

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.